Rīsi ar dārzeņu aromātu, kurus var pagatavot bez steigas un kas garšo pat bez piedevām.
Šoreiz vēlos pastāstīt par pavisam vienkāršu rīsu pagatavošanas veidu, kuru pēdējā laikā izmantoju arvien biežāk, jo rezultāts vienmēr sanāk ļoti patīkams un gatavošana notiek mierīgi un bez steigas. Ikdienā mēs bieži pierodam rīsus vienkārši novārīt ūdenī un pasniegt kā piedevu, tomēr ar laiku sapratu, ka ir veids, kā piešķirt šim pavisam parastajam produktam daudz bagātīgāku garšu, nezaudējot vienkāršību. Šī metode man iepatikās tieši tāpēc, ka viss notiek vienā pannā, kur rīsi iegūst gan dārzeņu aromātu, gan vieglu kraukšķīgumu, gan siltu, mierīgu garšas dziļumu.
Rīsi iznāk gaisīgi, viegli siltināti ar dārzeņu saldenumu, un ēdiens jāgatavo lēzenā ritmā, bez liekiem sarežģījumiem. Šādi pagatavoti rīsi ir pietiekami gardi, lai tos ēstu arī bez gaļas, bet, ja tomēr gribas ko sātīgāku, tie labi papildina jebkuru pamatēdienu. Vēl viens pluss ir tas, ka dārzeņus vienmēr var piemeklēt pēc tā, kas ir mājās, un tā ēdiens nekad nesanāk vienveidīgs.
Kā sagatavoju dārzeņus un kāpēc tie rīsiem piešķir īpašu garšu
Parasti kā pamatu izmantoju burkānu, sīpolu un saldo papriku, jo šī trijotne lieliski sader savā starpā un piešķir rīsiem gan krāsu, gan piezemētu saldumu, kas ļoti labi izceļ rīsu dabisko garšu. Dārzeņus sagriežu vienādos gabaliņos vai smalkās strēmelēs, lai tie pannā izsautējas vienmērīgi. Vispirms lieku tos sakarsētā pannā ar nelielu eļļas daudzumu, lai tie lēnām apbrūninās un kļūst mīksti.
Dārzeņus apmaisot, pievienoju mazliet saspiestu ķiploku, kas piešķir patīkamu aromātu, taču nav pārāk dominējošs. Šajā solī svarīgi ir nesteigties, jo tieši šī lēnā apcepšana rada to pamata aromātu, kas pēc tam ietekmēs visu ēdienu. Kad dārzeņi kļuvuši mīksti un smaržīgi, pannai pievienoju rūpīgi nomazgātus rīsus, parasti izvēlos termiski apstrādātos jeb tvaicētos rīsus, jo tie vienmēr saglabā formu un neizjūk. Rīsus pieberu klāt tieši pannā un mierīgi apmaisu, lai tie apveltos eļļā un iesūktu dārzeņu garšu.
Kā rīsi lēnām top gatavi pannā
Kad dārzeņi un rīsi ir samaisīti, pievienoju nedaudz paprikas pulvera un karija, jo šīs garšvielas piešķir siltu krāsu un maigu aromātu, kas nav uzbāzīgs. Garšvielas nevajadzētu bērt pārāk daudz, pietiek ar mazu šķipsnu, lai viss saglabā līdzsvaru un ēdiens paliek harmonisks. Tad pieberu sāli un piparus pēc izjūtas un visu viegli samaisu.
Nākamais solis ir karsta ūdens pievienošana, lai rīsi varētu lēnām uzsūkt šķidrumu un kļūt mīksti. Kad ūdens pievienots, pannai lieku vāku, samazinu karstumu un ļauju ēdienam mierīgi gatavoties aptuveni pusstundu. Šai laikā rīsi uzbriest, kļūst maigi un absorbcijas ceļā iegūst visas pannā esošās garšas. Kad ūdens ir iesūcies, pannas saturu vēlreiz viegli apmaisu un ļauju tam kādu mirkli pastāvēt zem vāka, lai rīsi nostāvas un kļūst vēl vienmērīgāki.
Kā pasniedzu šos rīsus un kam tie vislabāk der
Kad rīsi gatavi, tie ir mīksti, taču nav saķepuši, un tiešām jūtams viegls dārzeņu saldums un ķiploka aromāts. Pirms pasniegšanas vienmēr pārkaisu tos ar svaigiem zaļumiem, kas piešķir svaigumu un vieglu pavasara noti. Šis ēdiens ir lielisks pats par sevi, un daudzas reizes esmu pamanījusi, ka tas kļūst par maltītes centrālo daļu arī tad, ja mājās nav gaļas.
Ja tomēr vēlas pievienot ko sātīgāku, gandrīz jebkura gaļa derēs – gan kotletes, gan cepta vista, gan malta gaļa, gan pat viegli sacepta zivs. Šī rīsu pagatavošana atvieglo maltītes sagatavošanu, jo viss pagatavojams uz pannas bez liekas uzmanības un sarežģījumiem. Tas ir viens no tiem ēdieniem, kuri vienmēr izdodas, un tieši tāpēc pie tiem bieži atgriežos.
Noderīgi padomi
Gatavojot rīsus pannā, vislabāk izdodas tad, ja dārzeņus vispirms apcep līdz mīksti un aromātiski, jo tieši tas piešķir ēdienam garšu un siltumu. Rīsus vienmēr noskaloju, lai tie kļūtu gaisīgāki, un ūdeni pieleju karstu, lai gatavošana notiktu vienmērīgi. Pannu gatavošanas laikā cenšos neatvērt, lai rīsi nezaudē tvaiku, bet pašā noslēgumā tiem ļauju pāris minūtes pastāvēt zem vāka, jo tas padara struktūru vienmērīgu un patīkami mīkstu.
Sastāvdaļas:
Rīsi – 200 g
Burkāni – 250 g
Sīpols – 250 g
Saldais (paprikas) pipars – 200 g
Ķiploks – 1–2 daiviņas
Ūdens – 350 ml
Paprika (malta) – 1 tējk.
Karijs – 1/2 tējk.
Sāls, pipari – pēc garšas










